WELKOM BIJ SKIW

Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

Water Innovator of the Year 2017Pathema heeft met haar Industrial Vortex Generator (IVG) de verkiezing Water Innovator of the Year 2017 gewonnen. De winnaar is 16 februari bekendgemaakt tijdens het Watervisie Congres op de RDM Campus in Rotterdam. De drie andere genomineerden waren: Power-to-proteïn, NEO-Alginaat en verbeterde Biogasproductie en Slibverwerking door een combinatie van technieken.

Water krijgt een steeds prominentere rol in de agenda’s van internationale bedrijven, overheidsorganisaties en NGO’s. Met een toenemende wereldbevolking neemt ook de druk op schoon drinkwater toe. Procesindustrie, voedingsmiddelenindustrie en energiebedrijven verbruiken een groot deel van deze steeds schaarser wordende grondstof. Innovatie kan deze bedrijven helpen hun watergebruik terug te dringen of de gevolgen van dat gebruik voor mens en planeet te beperken. Water is bovendien in tal van processen een belangrijke drager van energie in de vorm van stoom of warmte. En als transport- en schoonmaakmiddel bevat industrieel restwater vaak nog een keur aan grondstoffen.

De Waterinnovator of the Year die het Watervisie Platform zoekt, moet de industrie helpen bij de uitdaging om water op een ecologisch en economisch verantwoorde manier te winnen, (her)gebruiken en lozen. De winnaar werd gekozen tijdens het Watervisie Congres op 16 februari 2017

Waterinnivator of the Year 2017 : Pathema - Vortex Generator

Een andere veelbelovende techniek komt van Pathema. Het bedrijf ontwikkelde het IVG-IL (Industrial Vortex Generator - In Line) systeem. Dit is een chemicaliën vrije oplossing voor het voorkomen van kalk en ijzeraanslag, scaling en biologie in reiniging- of productieprocessen. Het principe is gebaseerd op de verandering van het kalkkristal, die plaatsvindt op het moment dat het kalkhoudende water door een drie dimensionale draaikolk gaat. Deze draaikolk komt tot stand door het gebruik van de gepatenteerde Vortex generator. In combinatie met een UV-C straling-techniek ontstaat een poortwachtersysteem dat kalk- en ijzeraanslag, biologie en opvoerdruk controleert aan het begin van het proces.

De drie andere genomineerden:

Willy Verstraete - Power-to-protein

Willy Verstraete, emeritus professor van de Ugent, houdt zich momenteel bezig met de productie van hoogwaardige eiwitten uit restwaterstromen. Het microbiële proces kan, door de voeding en procesparameters te veranderen, ook vetten of andere speciale stoffen maken. Verstraete: ‘Veel waterzuiveringen zijn ingericht op het verwijderen van stikstof door denitrificatie. Daarmee gooi je echter een waardevolle grondstof weg. Onze insteek bestaat erin de stikstof af te zonderen op een nette manier en dan deze op te werken tot microbieel proteïne (ProMic).’ De organismen die Verstraete ontwikkelde weten wel raad met ammoniak en maken onder aerobe omstandigheden celmateriaal dat rijk is aan aminozuren.

Royal HaskoningDHV - NEO-Alginaat

De tweede kandidaat is Royal HaskoningDHV met de productie van alginaat: een hydrofiel polymeer dat normaal gesproken wordt gewonnen uit zeewier. De papier- en kartonindustrie gebruikt alginaat als coating, zodat inkt zich goed over het papier verspreidt. Nu wil het toeval dat Nereda slibkorrels alginaat-achtig polysacharide (ALE) produceren, maar de onderzoekers noemen het ook wel Nereda Opgewekt (NEO) alginaat. Paul Roeleveld, directeur business development bij Royal HaskoningDHV, kan inmiddels melden dat de eerste twee test extractie-installaties worden gebouwd. Een installatie komt in Epe, waar het huishoudelijk Nereda slib verwerkt wordt, en één komt in Zutphen, waar NEO-alginaat uit industrieel Nereda slib wordt gewonnen.

Water & Energy Solutions - Thermfilly, gruisontwatering, membraanfilterpersen en ULTD

Water & Energy Solutions combineert samen met waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa een viertal technieken. De eerste is Thermfilly, waarmee dertig procent meer biogas uit slibgisting kan worden gehaald. Met gruisontwatering kan het drogestofgehalte van de slibkoek bij mechanische ontwatering van 25 procent naar 35 tot 40 procent worden verhoogd. Met het inzetten van membraanfilterpersen kan het slibkoek drogestofgehalte verder omhoog tot zo’n 40 a 45 procent drogestof. Als laatste droogt men de slibkoek met ultra lage temperatuur droging via warmtepompen op een temperatuur van 35 graden Celsius. Volgens Aaldrik Haijer van Water & Energy Solutions bespaart deze combinatie van nieuwe en bestaande technieken minstens vijftig procent energie in de slibverwerkingsketen.

Watervisie Platform voor industriewater

De Waterinnovator of the Year en het Watervisie Congres zijn onderdeel van het Watervisie Platform: een samenwerkingsverband van de vakbladen Petrochem en Utilities en industriewaterexpert Evides Industriewater. Samen met partners AkzoNobel, Dimensys, Endress + Hauser, Hogeschool Utrecht, Tebodin en Yokogawa brengt het Watervisie Platform experts, gebruikers en leveranciers van producten en diensten bijeen om bij te dragen aan transparante informatievoorziening rond industriewater.
Informatie: Watervisie Platform