• fp banner1
  • SKIW - Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

Publicaties

Hieronder vindt u SKIW presentaties, verslagen, nieuwsberichten, en andere publicaties over industriële watertechnologie. U kunt de publicaties downloaden, en vindt u de publicatie interessant? Deel deze dan met uw netwerk!

Terugblik I-QUA Inspiratiedag

op .

1710 InspiratiedagInspiratiedag Afvalwaterzuivering in het Buitengebied - Op 19 oktober 2017 werd in Antwerpen een I-AQUA Inspiratiedag georganiseerd rond afvalwaterzuivering in het buitengebied, robuuste watersystemen en circulaire economie.

Conclusie van de dag: er is een grote nood aan demonstratieprojecten, zoals het Interregproject I-AQUA, om de komende jaren de juiste keuzes te kunnen maken bij de vervangingsopdracht in Nederland en de aanpak van afvalwaterstromen in het buitengebied in Vlaanderen. Alles kan kapot gerekend worden, durven en doen is nu noodzakelijk!

Big data uit duizenden koeltorens

op .

big data2Over de hele wereld heeft Nalco Water, leverancier van chemicaliën en automatiseerder van waterbehandelingsprocessen, 36.000 3D Trasar-systemen geïnstalleerd, veelal in koeltorens. Dat betekent dat het bedrijf jaarlijks uit 27 miljoen datapunten gegevens kan verzamelen over potentiële corrosie, vorming van minerale aanslag en microbiële verontreinigingen. Slimme software van Microsoft maakt het mogelijk om aan de hand van deze data bijvoorbeeld het optimale reinigingsmoment van membranen te bepalen.

Waterforum artikel door Adriaan van Hooijdonk, april 2017
Download het complete artikel: Big data uit duizenden koeltorens

Legionellabesmetting en -preventie: de stand van zaken

op .

legionella koeltorens2Sinds het uitbreken van veteranenziekte ruim veertig jaar geleden, is er al veel bekend geworden over legionellabacteriën en de door deze bacteriën veroorzaakte ziekte. In veel landen is wetgeving voor preventie geïmplementeerd. Jaarlijks wordt echter in Europa nog steeds bij meer dan 6.000 patiënten veteranenziekte geconstateerd en elk jaar vinden er wereldwijd nieuwe uitbraken plaats. Natte koeltorens maken een groot deel uit van de sinds 1976 bekende legionella-uitbraken met veel slachtoffers.

Download het complete artikel: Legionellabesmetting en -preventie: de stand van zaken
H2O-online artikel door Antoine van Hoorn (VonkWater) en Jacob Bruin (Bruin4Legionella), mei 2017

Duurzaam watergebruik : de industrie heeft er nog wat moeite mee

op .

watergebruik industrie2Duurzaam watergebruik: is de industrie een andere wereld dan de publieke watersector (waterschappen en drinkwaterbedrijven)? Is zuinig omgaan met water voor de industrie minder interessant? Er wordt in elk geval minder snel geïnvesteerd in duurzame watertechnologie. Wat zijn de belemmeringen?

Johan van Mourik (SKIW): 'De industrie is huiverig; bedrijven geven de voorkeur aan robuuste, proven technology’

H2O artikel van Loes Elshof, over een weerbarstige werkelijkheid, met enkele inspirerende voorbeelden. (H2O juni/juli 2016)

Download hier

Watervisie Congres 2016: Industriewater in de circulaire economie

op .

watervisie 2016Hoe staat het ervoor met duurzaam watergebruik in de industrie? Het Watervisie Platform organiseerde in februari 2016 een congres over de stand van zaken.

Tijdens het congres werd Pentair met een nieuw type UF-membraan verkozen tot van ‘Water Innovator of the year’.

Download het verslag van Antoine van Hoorn, in Waternetwerk maart 2016: Watervisie Congres 2016 - 100 procent duurzaam watergebruik in de industrie?

Vlaams – Nederlands Watersymposium 2015

op .

2015 watersymposiumSKIW organiseerde het Water Symposium in 2015 samenwerking met onze zuiderburen van Vlakwa, en daarmee was het eerste Vlaams-Nederlandse Watersymposium een feit!

Het werd een boeiend programma op 17 september 2015 in de Avans Hogeschool in Breda, met sprekers en ronde tafel gesprekken over samenwerking en grensoverschrijdende projecten. Centraal thema was 'Efficiënt gebruik van water, energie en grondstoffen'.

Lees de krant met het verslag van Vlaams-Nederlandse Watersymposium 2015