SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

waterIn juni 2020 zou het Nationaal Water Symposium georganiseerd worden, met als centraal thema 'Industrie en waterschappen: voor welke uitdagingen staan we?' Het symposium is ivm de corona beperkingen uitgesteld, en verplaatst naar 15 juni 2022.

Waterbeschikbaarheid is voor industrie en waterschappen een van de belangrijkste uitdagingen. Een slimme samenwerking kan veel opleveren. Dit zal naar verwachting ook in 2022 het thema zijn.

Industrie en waterschappen: voor welke uitdagingen staan we?

Onder welke condities kan hergebruik uit (communale) zuiveringen plaatsvinden, en wat zijn hierin nieuwe ontwikkelingen? Wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor het zuiveren en hergebruiken van afvalwater? De industrie, de consument, het waterschap, het drinkwaterbedrijf?

Omdat voor veel stoffen geen wetgeving bestaat, is er geen juridisch dwangmiddel om die stoffen uit het water te halen. Hier wordt wel aan gewerkt. Naast een helder kader is het ook wenselijk dat partijen hun verantwoordelijkheid nemen, volgens het principe 'de vervuiler betaalt'.

Inmiddels verzorgen veel fabrieken een groot deel van hun eigen waterbehandeling. Water is cruciaal voor hun productieproces. Waterzuivering en hergebruik zijn dus onderdeel van hun core business. De rest van de waterbehandeling laten zij over aan de waterschappen. Een steeds hechtere en slimme samenwerking tussen industrie en waterschap kan anno nu veel opleveren.

Informatie en contact
Johan van Mourik (SKIW), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 53410577
Antoine van Hoorn (SKIW), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., +31 6 28757329


PROGRAMMA zoals voorbereid was voor juni 2020

9:30   Inloop en ontvangst
10:00   Welkom - door dagvoorzitter Henk van Dongen
Onberispelijk water - door Roberta Hofman (KWR)
Impact Vergunnings wijzigingen 2020 - door Roy Tummers (VEMW)
11:00   Pauze
11:30   The psychology of recycled water/products - door Michelle Lohmeyer en Olivia de Hoog (RUG)
Industrie en waterbehandeling: zelf doen of uitbesteden naar waterschappen - door Johan Raap (Royal Cosun)
12:30   Matchmaking Lunch: thematische kennismaking met kennis instituten Wetsus, KWR, CEW en STOWA
13:15  

Parallel sessies - thema Industrie, waterschappen en hergebruik

  1. De Waterfabriek: ervaringen en toekomstperspectieven - door Jan Willem Mulder (Evides)
  2. Natuurlijke kringloopsluiting: Focus op water - door Joost Paques (Envaqua Expertgroep NKS)
  3. Water uitdagingen te complex om alleen aan te pakken - door Erwin Beekman (North Water)

Parallel sessies - thema Industrie, waterschappen en ervaringen met innovatieve methodieken

  1. Resultaten IMPROVED - door Marjolein Vanoppen (UGent)
  2. Eenvoudige antwoorden op complexe vragen door innovatieve technieken - door Robert Jan Smeets (RHDHV, Industrieel water)
  3. Verwijderen van toxische en lastig afbreekbare stoffen bij zuivering en hergebruik van afvalwater: Welke praktijkoplossingen zijn hiervoor beschikbaar? - door Wilbert Menkveld (Nijhuis)
14:45   Pauze
15:15   Interviews en forum disucssie mmv Johan Raap (Royal Cosun), Ignaz Worm (Envaqua), Michiel Adriaanse (KCPK) en anderen
15:45   Ludieke afsluiting en netwerkborrel

 


ACHTERGROND

Grondstoffen
De afgelopen jaren stonden (afval)waterzuiveringen in het teken van het terugwinnen van waardevolle stoffen en biogas (grondstof- en energiefabriek). Door de toename van kennis en techniek blijkt ook het hergebruiken van water mogelijk (Waterfabriek). Steeds meer sectoren kijken naar het hergebruik van hun industriële afvalwater. Dankzij nieuwe, mobiele testmethodes met meerdere opties in één installatie, kunnen bedrijven breder kijken en algemener testen.

Goede balans vinden
Veel waterpartijen zijn bezig met het vinden van oplossingen, innovaties en kaders voor het zuiveren en hergebruiken van afvalwater voor industriële doeleinden.Maar voordat wordt besloten ook de stoffen met de laagste concentraties uit het water te zuiveren, is het belangrijk om doelen te definiëren. Eisen dat het water 100% schoon moet zijn, is legitiem, maar als daarvoor teveel energie en chemie nodig zijn, is dat misschien niet de juiste aanpak. Of ook leidingwater kan worden gebruikt als industriewater hangt af van waarom en waar nu drinkwater in industriële bedrijfsprocessen wordt ingezet, of het economisch verantwoord is en of dit ook mogelijk is met een andere waterbron. Ook is het belangrijk de eisen te bepalen van de kwaliteit van de verschillende watertoepassingen, wat acceptabel is en wanneer ingrijpen nodig is. Daarnaast is het cruciaal dat hergebruikt, gereinigd (afval)water de juiste kwaliteit heeft voor de onbetwistbare toepassingen en of dit ook net zo betaalbaar is als leidingwater. Hierbij spelen sociale, psychologische, technologische, economische, ecologische en politieke factoren een rol. Het gaat om het vinden van de goede balans.

Meer meten is meer weten
Doordat meet- en analysetechnieken steeds beter worden, worden we ons steeds bewuster van de aanwezigheid van schadelijke stoffen in afvalwater, zoals medicijnen, bestrijdingsmiddelen en microplastics. Voorheen mochten die stoffen gewoon verdwijnen in het oppervlaktewater, maar er wordt steeds meer bekend over de effecten op volksgezondheid en ecologie.

Oplossingen
Voor het verwijderen van toxische en lastig afbreekbare stoffen bij zuivering en hergebruik van afvalwater zijn diverse oplossingen beschikbaar. Eén daarvan is natuurlijke kringloopsluiting, ofwel het ontwerpen van biotechnologische processen en het revitaliseren van grondstoffen. Doel is het in standhouden van de complexe natuur. Maar veel stoffen kunnen niet biologisch worden afgebroken of verwijderd. Daarvoor zijn andere technieken beschikbaar, zoals oxideren met ozon, absorberen met actief kool en filtreren met membranen.

Samenwerking
Maar wie is uiteindelijk verantwoordelijk voor het zuiveren en hergebruiken van afvalwater? De industrie, de consument, het waterschap, het drinkwaterbedrijf? Omdat voor veel stoffen geen wetgeving bestaat, is er geen juridisch dwangmiddel om ze uit het water te halen. Hier wordt wel aan gewerkt. Naast een helder kader is ook wenselijk dat partijen hun verantwoordelijkheid nemen, volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’. Inmiddels verzorgen veel fabrieken een groot deel van hun eigen waterbehandeling. Water is cruciaal voor hun productieproces en waterzuivering en hergebruik zijn dus onderdeel van hun core business. De rest van de waterbehandeling laten zij over aan de waterschappen. Een steeds hechtere en slimme samenwerking tussen industrie en waterschap kan anno 2020 veel opleveren.