WELKOM BIJ SKIW

Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

SKIW Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie

nauerna afvalzorgHet 8e symposium 'Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater' werd gehouden bij Afvalzorg, locatie Nauerna in Assendelft (NH) op donderdag 17 november 2022.

SKIW en VEMW kijken terug op een geslaagde praktijkdag. Watertechnologen, beleidsmakers, watermanagers en adviseurs troffen elkaar bij Afvalzorg in Nauerna om actuele ontwikkelingen en praktijkervaringen met elkaar te delen. Dit jaar was er o.a. aandacht voor slimme besturing en gebruik van grote hoeveelheden data.

Lees verder voor terugblik en presentaties.

- - -
8e SYMPOSIUM 'Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater'
donderdag 17 november 2022 | 9:15-16:30 | Afvalzorg in Assendelft (NH)

nauerna afvalzorg 3Stichting Kennisuitwisseling Industriële Watertechnologie (SKIW) en Vereniging voor Energie, Milieu en Water (VEMW) werken samen in onder meer het verbreden van kennis over het optimaliseren van industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Na een onderbreking ivm corona, kon het nu gelukkig weer: op 17 november 2022 werd de achtste bijeenkomst georganiseerd in de succesvolle reeks “Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater, voor en door de praktijk”. Dit keer bij Afvalzorg, locatie Nauerna in Assendelft (NH).

Voor deze Praktijkdag was een gevarieerd programma samengesteld met presentaties vanuit de gedachten 'samen staan we sterk' en 'twee weten meer dan één'. Diverse sprekers presenteerden hun ervaringen op het gebied van slimme besturing, ervaringen met aanpassingen aan bestaande installaties en gebruik van grote hoeveelheden data. Daarnaast is er gesproken over opwekking van biogas uit restwater, optimalisatie van procesregeling en legionella in biologische afvalwaterzuiveringsinstallaties. Uiteraard kregen de aanwezigen uitleg over de actuele ontwikkelingen op deze Afvalzorglocatie en een rondleiding. De dag werd afgesloten met een netwerkborrel: een goed moment om kennis uit te wisselen en nieuwe contacten te leggen.

- - -
PROGRAMMA
en download presentaties

9:15   Registratie en ontvangst
9:45   Welkom en korte introductie Afvalzorg
- zie ook toelichting presentaties en programma
10:00  
11:10   Pauze
11:30  
12:30   Lunch
13:15  
14:45   Pauze
15:00  
  • Excursie installaties Afvalzorg
16:30   Afsluiting en netwerkborrel

- - -
Organisatoren

Antoine van Hoorn, Andreas Giesen, David Vroon, Jacqueline de Danschutter en Johan van Mourik, ism Thessa de Ridder (VEMW)

Contact
SKIW secretariaat, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

- - -
ACHTERGROND - LOCATIE & THEMA

DE LOCATIE

Deze dag zijn we te gast bij NV Afvalzorg Holding, een belangrijke speler in de afvalverwerkingsmarkt. Zij zorgen voor opslag, recycling en storten van afval, en zijn gespecialiseerd in de nazorg van verontreinigde locaties, zoals de aanleg van veilige, nieuwe (recreatieve) bestemmingen op gesloten stortlocaties. Samen met partners ontwikkelt Afvalzorg innovatieve technieken om afval nuttig toe te passen.

De stortactiviteiten op de vestiging Nauerna zijn op 1 april 2022 gestopt. Op de stortlocatie wordt nu in fases een park aangelegd. Op het bedrijfsterrein van Afvalzorg wordt gewerkt aan recyclingactiviteiten die passen in de circulaire economie. Zo worden er bodemassen opgewerkt en straks ook verder bewerkt tot vrij toepasbaar bouwmateriaal. Maar ze bieden op Nauerna ook andere partijen de mogelijkheid om duurzaam bezig te zijn. Voor Jonge Startups bijvoorbeeld een uitkomst met een locatie die van alle gemakken is voorzien. Circulaire concepten kunnen hier in de praktijk gebracht worden; de zogenaamde circulaire proeftuinen.

Het afvalwater of percolaat is regenwater dat is verontreinigd met afvalstoffen uit stortafval. Dit wordt gezuiverd met biologische waterzuiveringsinstallaties op de vestigingen Nauerna, Zeeasterweg en Wieringermeer. Deze waterzuiveringsinstallaties zijn voorzien van de nieuwste zuiveringstechnieken, waarmee bijvoorbeeld opgeloste metalen via een elektrochemisch proces uit afvalwater worden gehaald. Pas dan mag het volgens de huidige vergunningvoorschriften worden geloosd in het oppervlaktewater.

THEMA Uitdagingen industriële afvalwaterzuivering - twee weten meer dan één

Bij industriële afvalwaterzuiveringen (iwzi’s) kunnen de omstandigheden waaronder zuiveringsprocessen plaatsvinden in de praktijk nogal verschillen, en zijn vaak duidelijk complexer dan bij stedelijk afvalwaterzuiveringen (rwzi’s). Problemen die bij iwzi’s optreden hangen geregeld samen met grote variaties in de samenstelling en soms hoeveelheden van het te zuiveren afvalwater, de aanwezigheid van moeilijk afbreekbare of zelfs toxische componenten, en de kwaliteit van het actief slib in de installatie die vaak hiermee samenhangt. De afgelopen decennia is door onderzoek veel kennis opgebouwd, waarbij met name de laatste 10 jaar steeds meer aandacht wordt gegeven aan besturing en controle.

Deze praktijkdagen zijn bedoeld om kennis uit te wisselen over praktijkcases in de industrie. Dit jaar was er o.a. uitgebreid aandacht voor zogenoemde slimme besturing en het gebruik van grote hoeveelheden data. Dit vanuit de gedachten “samen staan we sterk” en “twee weten meer dan één”.

Dit was de 8e Praktijkdag, zie Symposia 'Praktijkcases Behandeling Industrieel Afvalwater' voor een terublik op voorgaande praktijkdagen in deze succesvolle reeks.